De oudheid is nog niet voorbij.

15/06/2017

Fik Meijer mag dan al emeritus zijn, zijn pen is nog altijd erg  actief. Dit nieuwste boekje is een verzameling van artikels, korte verhalen en essays over zeer uiteenlopende onderwerpen, met telkens de Grieks-Romeinse Oudheid als rode draad.

 

Sommige verschenen vroeger al in de NRC ( 2004 ), Spiegel Historiael ( 2003 ) of in “De Oudheid van opzij” ( 1997). Andere zijn gelukkig wel nieuw.

 

De voornaamste onderwerpen dan : de Olympische Spelen, verschenen naar aanleiding van de O.S. in Athene 2004; Asclepius en de antieke geneeskunde; opkomst van de democratie en kritiek op deze regeringsvorm door Grieken zelf; de zeeslag bij Salamis, in de vorm van een lang nepinterview van Meijer met Themistocles; het kanaal van Corinthe; de weinig bekende slavenleider Drimacus ( 3° e.v.C.) ; Herodotus en Pausanias; de christenvervolgingen; supporters in het Colosseum; de ballingschap van Ovidius ( in het huidige Roemenië); prostitutie; de oude dag; rijkdom bij de Romeinen; WC’s ; het imperium Americanum.

 

De meeste artikels lezen ontspannend en zijn voor elke leek toegankelijk. Er staan weinig nieuwe dingen in, behalve bij Drimacus.

 

Het verband met de titel is soms heel los en ver te zoeken. Ze gaan over de oudheid, maar vaker over de voorbije oudheid dan over de nog levende.

 

De titel en de kaft vooraan ( “Caesars Palace” ) zijn misleidend : ze doen vermoeden dat heel het boek handelt over het voortleven van de oudheid in  het hedendaagse straatbeeld, in  de huidige maatschappij, kunst, literatuur etc.

 

Je moet al enige fantasie hebben om de christenvervolgingen bij de Romeinen  te vergelijken met onze houding tegenover de islam.

En Bush   verwijten dat hij eerst “De oorlog tegen Jugurtha” van Sallustius had moeten  lezen,  zou geloofwaardiger overkomen als het vóór of tijdens  de inval in Irak was geschreven.

 

De literatuurlijst is niet meteen up-to-date : ik mis de werken van Christian Laes, Robert Nouwen, Tony Perottet en Tom Holland : ze handelen alle vier over één of meer van de besproken thema’s.

 

We eindige positief : dank zij  Fik Meijer komen elk jaar enkele tienduizenden lezers in contact met de Grieks-Romeinse Oudheid.

 

Fik Meijer,

 

            De oudheid is nog niet voorbij.

 

            Uitgeverij Athenaeum-Polak & van Gennep, A’dam / WPG, Antwerpen, 2007.

 

            279 p. ; foto’s, lit. , reg.

 

            ISBN   978 90 253 6338 3;    € 19,95.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bewijsnummer naar :

 

Uitgeverij       WPG

 

t.a.v.    Chris Bouwdewijns en Toon van Mierlo

 

Maarschalk Gerardstraat 2

 

2000    Antwerpen

 

e-mail :           cb@wpg.be

                        tv@wpg.be

 

Jef Abbeel      dec. 07.

Please reload

Zoeken op tags
Please reload

Archief
Categorie
Some elements on this page did not load. Refresh your site & try again.