top of page
  • Jef Abbeel

Trainen voor een marathon, voor dummies.

Jason KARP, Trainen voor een marathon, voor dummies. Uitgeverij BBNC, Amersfoort / L&M, Antwerpen, 2019. 354 p., schema’s, foto’s, index. ISBN 978-90-453-5656-3; € 19,99. De bedoeling van dit handboek is dubbel: beginners helpen om hun eerste marathon met succes en zonder blessures uit te lopen en gevorderden leren hoe ze hun tijden kunnen verbeteren. Het boek is goed opgebouwd: voorbereiding, veel uitleg over de juiste uitrusting, fysiologie van hart, spieren en metabolisme, looptechniek en oefeningen om deze te verbeteren, aerobe training met heuvels en tempowisselingen, trainen op langere afstanden, interval, schema’s voor beginners en gevorderden, krachttraining met uitleg voor wie en waarvoor ze bedoeld is, rekoefeningen, crosstraining en herstel, blessures en preventie, de twee weken voor de marathon, de marathon zelf: benodigdheden, drank, voeding, tempo, herstel nadien, trainingsfouten, bijzondere en gewone marathons. Het lijkt mij dus een volledig handboek. De uitleg is over ’t algemeen zeer duidelijk, stapsgewijs, vaak met schema’s, niet commercieel, met functionele foto’s. De auteur kent zijn vak en heeft er ook ‘spiekbriefjes’ aan toe gevoegd: handige lijstjes waar je op moet letten. Maar hij zegt niet duidelijk welke tijden hij concreet beoogt met zijn schema’s. Beginners moeten slechts 24 à 57 km per week trainen, gevorderden 48 à 80 en ervaren lopers 80 à 112 km. Zelfs met deze laatste trainingsweken van gemiddeld 85 km en maximum 112 km haal je geen toptijden. Vergeleken met andere boeken over lopen, heeft dit alvast het voordeel dat de auteur niet de hele tijd over zichzelf schrijft en dat hij werkt met neutrale, relevante foto’s, die niet bedoeld zijn als reclame voor één bepaald merk. Bij het overzicht van de marathons (p. 331-342) mis ik Eindhoven (in principe 11 oktober 2020) en Etten-Leur (25 oktober 2020): die zijn meer geschikt voor goede tijden dan die van Buenos Aires, Beijing, Hawaï. Globaal gezien een heel goed handboek, zeker voor de doelgroep beginners en gevorderden. Jef Abbeel april 2020.

bottom of page